tilbake
Foto fra utstillingen. Fra serien "Mind Games"
Nye virkeligheter
Mind games, har Åslaug Krokann Berg kalt sin utstilling som omfatter en fotoserie, videoarbeider og objekter laget i ståltråd, plastelina og plexiglass. Tittelen henviser nettopp til denne annerledes virkeligheten som er gjennomgående i årets Vinterutstilling. Videoen i sort/hvitt med samme navn er filmet med digitalt fotoapparat og viser flere sekvenser. En liten jente i hvit kjole og grove støvler leker i et tre. Perspektivet blir snudd opp ned og viser et hav og en horisont. Et bustete barnehode sett bakfra med vinden blåsende i håret. Prøver barnet å få tak i noe med hånden? Eller vinker det farvel før det vender seg bort?
Snudd på hodet
Det er ingen klare svar i Krokann Bergs bilder. De levende bildene er uklare og grovkornede og understreker forståelsen av en annen virkelighetsoppfattelse. I fotoserien finnes også stillbilder fra videoen. Her er også perspektiver snudd på hodet og serien preges av en uhånd-gripelig tematikk. En underliggende følelse av at noe ikke er helt som det skal. Objekter i ståltråd er plassert på lave sokler og svinger sakte rundt i skinnet fra små lyskastere som slås av og på. «Narrenes skip» får en gjengivelse i skygge på den hvite veggen. Det hele akkompanjeres av musikk kunstneren har komponert i samarbeid med vokaltrioen BLY, og som sammen med det visuelle bidrar til å skape en helhetlig atmosfære av noe udefinerbart.
Spørsmåltegn
I filmromet i annen etasje vises flere av kunstnerens video-arbeider. Det er den samme litt ubehagelige stemingen som skapes her. I alt 11 filmer med iscenesatte avsnitt kan sees. Noen av arbeidene gir assosiasjoner til gamle skrekkfilmer, som Hitchcock sine klassikere. De ulike kunstneriske uttrykkene i Åslaug Krokann Berg sine arbeider innehar en visuell fellesnevner som gir et innblikk i den verdenen kunstneren arbeider i. Det uhåndgripelige og det fremmede perspektivet stiller spørsmålstegn ved menneskets virkelighetsoppfatning.
Gunhild Horgmo, Telemarksavisa 19.april 2011

tilbake